PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2018 – efekty

Adam Szumowski

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Szklarskiej Porębie z terenu województwa dolnośląskiego, przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 225 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego gminy Szklarska Poręba.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 10 914,00 kg żywności,
    • 1400 paczek żywnościowych.
  5. W ramach Podprogramu 2018 dla 225 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 20 uczestników,
    • Żywieniowe – 2 spotkania dla27 uczestników,
    • Kulinarne - 2 spotkania dla 26 uczestników.

1